Dag 4 – Donderdag 17 oktober 2019

The day before. Op het laatste moment moeten er nog wat dingen voor de bruiloft geregeld worden. Janneke vraagt of ik muziek voor haar op een USB stick kan zetten. Ze heeft een aantal nummers op Spotify uitgezocht voor de ceremonie, maar ze moeten voor het gemeentehuis op USB stick gezet worden. Gelukkig kan ik met de laptop van opa een programmaatje downloaden om dit voor Janneke te regelen.

Vanavond zullen we gaan helpen om de feestzaal voor te bereiden, dus we moeten vandaag een beetje op de tijd letten. Ook wil Sarah haar haarpunten nog roze geverfd hebben. We hebben dit bewust meegenomen, omdat met al het zwemmen de kleur er anders zo uit zal zijn. We kijken even wat we nog willen en besluiten naar de Chichi farm te gaan. Dit is een plek op Curaçao waar ze speciale Chichi poppetjes maken. Lotte heeft hier over gehoord van een klasgenootje en wil er graag heen.

Voordat we die kant op gaan, gaan we eerst even langs het Royal Sea Resort, want we hebben samen met oma en opa een overnachting voor Janneke en Edion geregeld. Oma had begrepen dat Janneke en Edion dit graag wilden, maar dat het regelen er niet echt van gekomen was. Dus stak oma de koppen bij elkaar en konden we zo dit cadeau samen geven. De reservering hebben we online kunnen regelen, maar we wilden nog wel even checken of dit helemaal goed was doorgekomen en natuurlijk ook even melden dat het hier om een bruidspaar gaat.

Het resort ligt tussen allemaal andere resorts en vlakbij het Sea Aquarium. Het is echt het toeristische stuk van Curaçao. Het is even zoeken, want het is niet helemaal duidelijk waar de toegang van het hotel is. Er is wel een groot parkeerterrein, maar dat is voor het Sea Aquarium. In een wachtershuisje zit een man met security op zijn borst. Ik draai een rondje om zijn huisje waarop hij druk gebarend wil duidelijk maken dat ik het parkeerterrein niet zomaar op mag. Maar dat wilde ik ook niet, ik wilde de ingang van het hotel vinden. Ik parkeer de auto even en vraag de man waar ik moet zijn. Hij geeft aan dat ik door een slagboom moet. Hij opent deze als ik er op af rijd.

We rijden een prachtig terrein op waar tussen de gebouwen in het water dolfijnen zwemmen. Bij de receptie is de reservering inderdaad binnen gekomen en betaald. We vragen voor de fotograaf na of foto’s maken hier mogelijk is. Het toeval wilde namelijk dat de fotograaf zelf volgende week hier ook verblijft en precies bij dit hotel foto’s wilde maken. Omdat het bruidspaar hier nu verblijft is dat geen enkel probleem.

We rijden door naar de Chichi farm, die zich vlakbij de struisvogel farm moet bevinden. We weten het niet zeker, maar als we dichterbij komen zien we de Chichi afbeeldingen al langs de weg. Chichi staat voor de oudste dochter in het gezin en wordt uitgebeeld als een voluptueuze, rondborstig figuur met kleurrijke jurk.

We rijden het terrein op en daar staan al enorme Chichi’s. Als we uitstappen vertelt Lotte voor de camera van onze vakantie film vol enthousiasme wat hier te doen is. Lotte weet er al veel van, omdat haar klasgenootje vaak op Curaçao komt en er een spreekbeurt over heeft gegeven. Zo mooi om Lotte dan zo vol te zien van alles wat ze al weet.

We lopen het terrein op en daar zitten twee dames de gipsen afgietsels glad te schuren. Één van de twee begint te vertellen over wat ze doen en vraagt ons waar we vandaan komen. Met het leuke Curaçaose accent vertelt ze dat onderop elke Chichi een nummer staat en als je er eentje gekocht hebt je hem op een mooie plek in je dorp of stad moet neerzetten en er een foto van moet delen op Facebook. “Papa moet die foto maken en daarop zetten”, zegt ze. “Mama kan dat ook doen, die heeft ook wel Facebook”, zegt de dame die naast haar zit. “Ja maar papa heeft een goeie camera, kijk maar”, zegt de eerste weer. Zo kibbelen die twee heen en weer en zijn wij toeschouwer en gespreksonderwerp tegelijk.

De meiden krijgen een gipsen bloem en de opdracht deze thuis te beschilderen en het resultaat op Facebook te delen. Als we richting de shop willen lopen roept de tweede vrouw tegen de eerste dat ze nog niet alles verteld heeft. “Waarom zeg jij dat niet dan, jij hebt toch ook een mond?” En de ander weer: “Jij was die ding aan het zeggen, dan moet je wel alles zeggen”. Ik vind het prachtig hoe die twee bezig zijn. Ze kunnen zo in een tv serie.

Als de tweede vrouw tevreden is met alles wat gezegd moest worden is er ‘toestemming’ om verder te lopen. Bij het winkeltje staan heel veel Chichi’s in verschillende kleuren en formaten. Ze zijn echter wel prijzig. De kleinste kost al 48 Antilliaanse gulden. Maar Lotte wil er zo graag eentje dat ze van ons een kleine variant mag uitkiezen.

Degene die ze kiest blijkt geschilderd te zijn door een dame die vandaag aanwezig is. We mogen naar haar vragen en eventueel op de foto. Dat is wel bijzonder en leuk dus vragen we beneden even of ze er inderdaad is.

De vrouw komt graag even van haar pauze en samen met Lotte en haar Chichi op de foto.

We keren terug naar het appartement, waar we lunchen en Joke Sarah’s haren verft en ik nog even met Lotte in het zwembad ga. Opa heeft aangeboden eten te koken. Hij maakt lekkere worteltjes met een worstje.

Dan vertrekken Joke en ik naar de feestzaal waar de familie van Edion ook heen komt om de voorbereidingen te treffen. We kleden het prachtig aan en proberen de avond door te spreken. Maar de cultuurverschillen zitten in de weg. Waar Joke en ik gestructureerd de avond willen doornemen, blijkt dit lastig. Aan de ene kant lijken er vaste ideeën en volgordes te zijn, aan de andere kant kan niemand goed zeggen hoe het moet. We laten het maar los en proberen morgen op het moment zelf wel een beetje structuur aan te brengen waar nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s