Dag 7 – Zondag 30 juli 2017

De meiden hebben ons gisteren verzocht om pas uit bed te komen als ze ons roepen. Ik heb redelijk geslapen deze nacht. Ik merk dat ik eigenlijk iedere nacht wel een keer wakker wordt terwijl het buiten nog donker is. Deze keer lukt het me redelijk snel weer in slaap te komen en pas rond kwart over acht wordt ik voor het eerst weer wakker. Joke ligt dan al te lezen naast me. Bij de meiden is het nog doodstil. Fijn dat ze doorslapen. Ze liggen er iedere avond eigenlijk laat in en slapen niet echt uit. Deze keer wel. Ik ga ook lezen en na ongeveer een kwartiertje of half uur hoor ik hun bedden kraken. Ze zijn iets van plan deze ochtend, maar ze gaan nog niet uit bed. Joke en ik moeten allebei naar de wc, dus vragen we toestemming om dat even te mogen gaan doen 😉 Het mag, omdat ze toch nog even aan het lezen zijn. Na een tijdje horen we gestommel en gefluister.

Ze gaan naar beneden en we horen gerommel in de keuken. Gaan ze de tafel dekken? Gaan ze een ontbijtje op bed maken? Dan klinkt het alsof het regent. Of zijn ze water aan het koken? Het is het laatste. De ultieme proef voor ons als overbezorgde ouders. Zo spannend dit. Die gaan thee maken. Dat kunnen ze heus wel, maar toch blijft het spannend als ze met kokend heet water in de weer gaan. We zetten ons over onze zorgen heen en overtuigen onszelf ervan dat we ze voldoende waarschuwingen in hun leven gegeven hebben voor de gevaren van kokend heet water en hete thee.

Dan roepen twee schattige stemmetjes ons en mogen we naar beneden komen. Daar staat een prachtig gedekte tafel met verse thee en cappuccino! Wauw wat een schatten! We genieten met z’n allen van het heerlijke ontbijt.

meidenhebbenontbijtbereid
De meiden tonen trots hun zelf klaargezette ontbijt

Na het ontbijt spelen we met z’n allen een potje Zweden-Yatzee. Dat was is gisteren nog helemaal vergeten te schrijven. Dat Lotte zo schattig in de Coop supermarkt een spel Zweden-Yatzee had gevonden en aan me kwam laten zien. Tot nu toe haal ik eigenlijk iedere vakantie wel een speciaal kaartspel van het land of de stad waar we zijn. “Papa, als je nou Yatzee zou sparen dan zou je deze kunnen nemen”, zegt ze triomfantelijk. Nou eigenlijk vind ik hem ook wel leuk zonder dat ik hem spaar en dus nemen we hem mee. Even later komen ze ook nog met een pak kaarten aan, die hebben ze ook nog gevonden. Ook die neem ik gewoon mee 🙂 . De Zweden Yatzee bevat typische Zweedse plaatjes. Uiteraard de Zweedse vlag, maar ook een eland, een Viking-helm en een trolletje.

zwedenyatzee
We spelen een spelletje Zweden Yatzee

Na het spelletje Yatzee gaan Joke ik verder lezen in ons boek en gaan de meiden naar buiten om verder te bouwen aan hun hut. Heerlijk dat ze zo lekker vrij samen buiten aan het spelen zijn. Het is vandaag vrij frisjes buiten, maar het lijkt wel droog te blijven. Op een bepaald moment komen ze terug. “Papa en mama het is nog niet klaar, maar we zijn wel even klaar.”. Sarah vraagt of ik een spelletje Eeuwigen met haar wil doen, maar ik zit midden in mijn spannende boek dus vraag of ze het niet aan Lotte wil vragen. Die wil wel meedoen en dus spelen ze samen. Even later wil Sarah niet meer en is Lotte halverwege het potje beduusd achtergebleven. Ik ben bijna aan het einde van mijn hoofdstuk en beloof daarna het potje met haar af te maken. Omdat Eeuwigen niet voor niks Eeuwigen heet, hebben we een truukje om het spel sneller te kunnen beëindigen. Dan laten we kaarten vervallen. Als Joke en Sarah hotdogs hebben klaargemaakt als lunch versnellen wij het potje en schuiven we aan.

Na de hotdogs gaan we nog even met z’n allen naar het meer. Ik neem een mes en een touw mee, zodat we een bootje kunnen maken van het blok hout dat de meiden daar eerder voor hadden uitgezocht. Bij het meer zoeken de meiden takken die als mast kunnen dienen en maak ik met het mes een gat in het midden van de stam waar we de mast in kunnen steken. Het mes maakt een vrij groot gat, maar door een punt aan de stok te slijpen kan ik hem in het blok hout steken. Wat schors vult de extra ruimte op. Met touwtjes maak ik de mast verder af en nu zoeken we iets dat als zeil kan dienen. Daarvoor vinden we grote leliebladeren aan de rand van het meer. Het bootje is af en we kunnen hem te water laten. Er staat vandaag redelijk wat wind. Er zijn golven op het meer en we horen ze klotsen tegen de kant. Nog niet eerder was het meer zo ‘wild’ als vandaag.

bootjevaren
Het zelf gemaakte bootje vaart op het meer

Het bootje wordt door de wind goed meegenomen en het touwtje staat al snel strak. Maar als de wind hem omver duwt lost het schors op en laat de mast helaas los. Ik kan hem nog een keer vastzetten, maar echt goed blijft hij niet meer zitten. Toch was het wel een leuke ervaring om een bootje te maken en te laten varen op het meer. De meiden vermaken zich ook met het houtblok alleen als boot. De temperatuur lijkt weer iets opgelopen te zijn en ook nu is er weer een krachtig zonnetje bij het meer. Een vader en dochter arriveren en duiken even het meer in. Sarah wil al dagen ook graag zwemmen in het meer, maar we vinden dat het weer er goed genoeg voor moet zijn. Zeker omdat Sarah de hele vakantie al aan het hoesten is, willen we eerst dat ze daarvan opknapt. Zoals de temperatuur nu is zou ik het wel aandurven. De komende dagen wordt er ook overdag iets beter weer verwacht, dus wie weet komt het er nog wel van. Nu het buiten ietsje minder warm is, voelt het meer qua temperatuur best goed aan. Morgen verwachten we er geen tijd voor te hebben, omdat we dan willen gaan wandelen en dat afsluiten met eten bij een restaurant.

We gaan terug naar het huisje en eten een soepje met broodjes. Daarna kijken we gezellig met z’n viertjes een film op de laptop. Terwijl de meisjes lekker hun bed in duiken gaan Joke en ik nog even op de veranda zitten. Ik schrijf mijn blog, terwijl Joke een boekje leest met een vers kopje thee. Heerlijk genieten van de rust, het uitzicht op het meer en de prachtige lucht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s