Dag 6 – Zaterdag 29 juli 2017

We worden allemaal rustig wakker en beginnen met lezen in bed. Langzaam komen we in beweging en kijken we wat voor weer deze dag brengt. We willen nog een keer een wandeling uit het wandelboekje maken. Het lijkt er vandaag goed weer voor. We overleggen met elkaar, maar Sarah en Lotte hebben vandaag niet zo’n zin om te wandelen. Ze willen liever Sarah’s wens voor de vakantie gaan doen. Sarah had bedacht dat het haar leuk leek om eens met de auto rond te rijden en steeds bij een kruispunt een keuze te maken. Dus rijden zonder een specifiek doel. Het is buiten ietwat frisjes, dus dat is ook een prima dagbesteding voor vandaag. Ook moeten we vandaag nog boodschappen doen voor het eten voor de komende dagen, dus dat kunnen we dan mooi combineren. Ons ontbijt is qua tijd bijna een brunch, de meiden spelen het kaartspelletje eeuwigen en ik schrijf aan mijn blog, maar daarna vertrekken we.

blogschrijven
Ik schrijf aan mijn blog met Lo aan mijn zijde

We mogen om de beurt een keuze maken en Joke begint. Zij kiest linksaf, omdat dat de weg is waar we de vorige keer een mooie omgeving zagen. De volgende keuze is voor mij en zo gaan we met de klok mee de auto door. We zijn nog maar een paar minuten onderweg als het begint te regenen. De regen gaat steeds iets harder. Prima weer om in de auto te zitten. Niet het beste weer om al te spannende wegen te nemen, maar dat wilden we ook eigenlijk niet. Een weg die op de kaart als gele weg staat aangegeven kan maar zo niet eens geasfalteerd zijn. De witte wegen die op de kaart staan zijn soms de allerkleinste bosweggetjes. Zo’n bosweggetje lijkt ons niet verstandig om te kiezen. Tenzij het een beetje een stevige ondergrond lijkt te hebben.

We vervolgen onze weg en inmiddels mag Joke alweer een keuze maken. Ze kiest rechtsaf en we rijden langs een bosperceel steeds meer bos in. We zijn de bocht nog niet om of er vliegt een enorme roofvogel voor de auto langs. Of eigenlijk met de auto mee, want hij vliegt van rechts naar links rond de auto. Als hij uit beeld verdwenen is rijden we verder rechtdoor. Opeens spot Joke iets in de berm. Ik ben aan het filmen, maar zie niet wat ze ziet. Maar dan opeens loopt het het bos in en zie ik het ook: een eland! Wauw! Een vrouwtjes eland loopt op nog geen 10 meter bij ons vandaan het bos in. Het regent hard, dus ik moet mijn raampje open doen om het goed op beeld te kunnen krijgen. Joke rijdt iets verder door. De eland staat iets verderop stil in het bos. De dennen staan hier redelijk dicht op elkaar, waardoor ze moeilijk te spotten is. Maar als ze weer verder loopt zien we haar heel goed. Ongelooflijk mooi! We zijn nog geen half uurtje onderweg en we spotten gewoon al een eland!

toeren2
We toeren vrolijk door het prachtige landschap

We rijden verder en ik mag een keuze maken. Een klein weggetje dat bezaaid is met kleine keien gaat linksaf. Durven we het aan om daar in te gaan? Vooruit. Joke draait er in en we rijden voorzichtig bergop dit weggetje in. De keien schuren af en toe langs de onderkant van de auto. Het is een spannende tocht naar boven. Het weggetje is zo smal dat we er niet op kunnen draaien. Een weg terug is er dus alleen achteruit. Al snel zien we op de navigatie dat het weggetje eindigt in een lus, waar we dus kunnen draaien om dezelfde tocht de andere kant op af te leggen. De lus is echter niet echt een lus, maar meer een groot rond vlak met keien. Alleen liggen die niet vlak en dus is het nog een hele toer om de auto daar omgedraaid te krijgen. Maar ik heb een stoere vrouw die dat voor elkaar krijgt. We vervolgen onze weg weer naar beneden en ik merk dat Joke er al vlotter overheen durft.

toeren
De weggetjes leiden ons langs de mooiste plekken

De tocht gaat verder langs diverse wegen en even later schiet er een eekhoorn voor ons langs. Sommige weggetjes gaan kilometerslang vooruit, maar eindigen met een zelfde soort lus. Daar staan soms een paar huizen, soms is er niks te zien dan bos. Waarschijnlijk zijn dit wegen die puur aangelegd zijn voor de bosbouw. We rijden langs hele kale vlaktes waar bomen opgestapeld liggen. Opvallend is dat er langs de rand van een meer altijd een paar bomen blijven staan.

watertjes
Eén van de mooie plekjes die we zomaar voorbij komen

We rijden langs prachtige meertjes, watertjes, bergen en bomen. Ook passeren we vervallen huisjes. Veel kleine huisjes in het bos hebben een apart toiletgebouwtje bij het huisje staan. Als we weer een kilometerslange doodlopende weg hebben gehad besluiten we vanaf de hoofdweg een supermarkt op te zoeken in de navigatie. We vinden er eentje en volgen de navigatie. Deze leidt ons over een hele brede rustig stromende rivier. Op de rivier vaart een roeibootje met twee vissers erin en even verderop een eenzame kanoër. Als we aankomen bij de betreffende supermarkt blijkt deze op zaterdag alleen tussen 10 en 13 uur open te zijn. Blijkbaar is het in Zweden geen standaard dag om boodschappen te doen, zoals in Nederland op zaterdag overduidelijk wel het geval is.

We voeren toch maar ons standaard supermarkt adres in en rijden dus naar Torsby. Het is ongeveer een half uurtje rijden. Vlakbij de ICA supermarkt in Torsby is ook een Coop supermarkt. We besluiten om eens te kijken hoe het daar is. We stappen uit en willen een karretje pakken. Maar waar bij de ICA supermarkt de karretjes nog ouderwets los staan, staan ze hier vast en heb je een muntje nodig om hem los te maken. Uiteraard past ons standaard muntje dat aan de sleutelhanger zit niet. Er is een muntje van 5 of 10 kronen nodig. Sarah heeft nog zo’n muntje in haar portemonneetje in de auto en dus haalt ze die op. Maar de ruimte voor dat muntje is in alle karretjes geblokkeerd. Er moet een muntje van 10 in en die hebben we niet. Dan maar zonder karretje. In de winkel zelf staat wel een klein kinder winkelwagentje en dus nemen de meiden die mee. Deze supermarkt bevalt ons iets minder dan de ICA. Het is er wel extreem rustig, waarschijnlijk dus omdat Zweden op zaterdag niet massaal boodschappen doen. We nemen een ijsje mee voor onderweg en keren terug naar het huisje.

meidendoendeafwas
De meiden doen de afwas

Bij het huisje ga ik het avondeten voorbereiden en leest Joke een boekje op de veranda. De meiden maken een begin aan het maken van een hut. Ze hebben allemaal lange takken verzameld en zoeken een boom om de hut tegenaan te bouwen. Het begin is net gemaakt als ik ze kom halen om te gaan eten. We eten wraps met sla en sluiten af met de yoghurt met banaan-vanille smaak. De meiden doen de afwas! Ze vinden het super om zelf af te wassen. Lotte zingt terwijl ze afwast en Sarah droogt af. Samen bekokstoven ze iets voor morgenochtend. Wij moeten morgen in bed blijven liggen totdat ze ons roepen, aldus Lotte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s