Dag 18 – Donderdag 10 augustus 2017

En dan breekt alweer de laatste volle dag van onze vakantie in Zweden aan. Morgen gaan we een lange reis terug naar huis tegemoet, maar voor het zover is gaan we vandaag nog volop genieten! Het belooft weer een prachtig zonnige dag te worden. Wat hebben we het toch getroffen. Toen we vorige week in Torsby de weersverwachtingen voor Simrishamn gingen checken stonden er regenbuien en weercijfers van 2 en 3, maar alles is goed gekomen!

Ik dek de buitentafel en we eten gezellig een ontbijtje in de ochtendzon. Dan pakken we onze spulletjes voor een laatste ochtend op het strand. We zijn duidelijk niet de eersten. Alle parkeerplaatsen staan al vol en we zijn de tweede auto die langs de weg parkeert. Dan het inmiddels bekende trappetje naar het strand. We zoeken een plekje aan dezelfde kant als eergisteren. De zee lijkt niet zo wild als eergisteren, maar ook niet zo rustig als de keer daarvoor. Sarah wil heel graag dat ik samen met haar de zee in ga. Ik twijfel erg, omdat het water echt ontzettend koud is. Maar dan laat ik me toch overhalen door die grote kijkers van d’r. Samen met Lotte gaan we gedrielijk richting de zee. We lopen er steeds een beetje verder in en trotseren de golven. Het is een goede manier om door te komen, want de golven spatten je steeds verder nat. Al zijn het vooral Sarah en Lotte die de golven tot in hun nek krijgen. Lotte haakt af als Sarah te ver het water in wil. Toch ga ik even met Sarah mee. Als we verder zijn zien we een kleine school visjes in een aanstormende golf. Prachtig hoe helder het water hier is!

Als ik terugkom bij Joke en Lotte vertelt Joke dat Lotte ook graag mee de zee in wil, maar dat we dan niet zo snel moeten gaan. Ik spreek af dat Lotte het tempo mag bepalen en dan gaan we nog een keer. Ze vinden het geweldig! Zelfs als er een dikke plens water over ze heen komt en het ze het zout proeven, willen ze toch nog even door. We ontdekken dat als we iets verder gaan staan, dat de golven wat geleidelijker omhoog komen en je dus minder onder spatten. We drijven dan meer even omhoog en weer naar beneden. Dat is een leuk gevoel.

springenindekoudezee
Samen gaan we de ijskoude zee in en laten de golven ons vangen

Na een tijdje springen in de zee gaan we naar de kant. Even weer opwarmen in de zon. We beginnen aan het bouwen van een zandkasteel. In het eerste stuk van de zee liggen allemaal mooie keien. Deze keien hadden de meiden eerder verzameld en hebben we gisteren beschilderd. Nu verzamelen we ze voor het ‘plein’ in het midden van het kasteel. We zoeken alleen de roodgekleurde stenen uit. Zo grappig om te zien dat deze stenen alleen in het eerste stuk zee liggen, alsof ze daar aanspoelen. De meiden genieten ervan om met papa een kasteel te bouwen en papa geniet ervan om met de meiden een kasteel te bouwen.

zandkasteelbouwen
We bouwen een zandkasteel

De meiden gaan samen nog eventjes door en ik ga even op mijn handdoek van de zon genieten. Ik lees mijn tijdschrift en voel de zon op mijn huid branden. We blijven uiteraard goed smeren om niet te verbranden op de laatste dag. Toch is het fijn om nog even wat te kunnen bruinen.

Iets na de middag zeggen we het strand gedag en gaan op weg naar een kleine bakkerij in een klein dorpje genaamd St Olof. Deze bakkerij zou bijzonder lekker brood hebben en je kunt er ook ontbijten en lunchen. We wilden hier sowieso de laatste ochtend heen gaan om te ontbijten, maar een lunch nu is ook welkom. Het is gemakkelijk te vinden. Op het terras van de bakkerij is het al vrij druk, binnen is nog wel plek. Het ziet er knus en gezellig uit. Voor ons is niet helemaal duidelijk wat je er nu precies allemaal kunt kopen. We zien wel maanzaadbolletjes en kaasbolletjes liggen en op de balie liggen de inmiddels bekende kaneelbroodjes met kandijsuiker. Daarnaast staat een vitrine met erg uitnodigende taarten. Als we aan de beurt zijn informeren we even wat de mogelijkheden allemaal zijn. De man achter de counter vertelt vriendelijk dat ze geen broodjes beleggen, maar dat ze vandaag wel een vegetarische groentesoep hebben en dat je de broodjes kan kiezen die we al hebben zien liggen. De meiden en ik nemen een kaas- en kaneelbroodje en Joke neemt de soep. Daarbij nemen we twee puntjes chocoladetaart. En vier flesjes verse appelsap, die volgens de man achter de counter van een kwekerij 15 minuten verderop vandaan komt.

bakkertjestolof
Het bakkertje ziet er erg knus en gezellig uit

We nemen plaats op een klein zitje in de hoek en genieten van de broodjes en de soep. Er is niets teveel gezegd over de smaak, want het is echt super lekker. We hebben al veel van deze kaneelbroodjes gegeten in Zweden, maar je proeft echt dat deze vers gemaakt zijn. Ook de soep is erg lekker. En dan hebben we als een soort toetje nog de twee punten chocoladetaart die we samen delen. Overheerlijk! Hier gaan we zeker morgen ontbijten!

saraheetkaneelbroodje
Sarah geniet van het heerlijke kaneelbroodje

De meiden willen nog even in het speeltuintje spelen dat ze buiten bij het terras zagen. Joke en ik nemen plaats op het terras en zien de meiden lekker spelen. Een klein jongetje en meisje spelen naast hun in de zandbak en proberen contact te krijgen. Maar het lukt niet echt door de taalbarrière. Als we later de meiden komen halen vertelt hun moeder dat het jongetje erg graag met ze wilde spelen, maar dat het maar niet lukte. Ze was er zelf helemaal verbaasd over hoe graag hij contact wilde maken. De meiden lijkt het allemaal niet veel te doen en Lotte zegt stoïcijns: “Nou zullen we gaan dan?”. Eerst even netjes gedag zeggen tegen de kindjes en dan gaan we terug naar het huisje.

Daar pakken we onze spullen zoveel mogelijk in. Joke neemt daarna een bad en ik schrijf aan mijn blog. De meiden spelen even een spelletje op de iPad en dan ga ik het avondeten klaar maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s