Dag 14 – Zondag 6 augustus 2017

Ik ben voor de verandering weer eens vroeg wakker. Ik kwam gisteren ook slecht in slaap. Of het de indrukken waren of de spanning voor de volgende reis, ik weet het niet. Maar de uren die ik geslapen heb heb ik wel echt goed geslapen. Ik heb deze keer wel de telefoon naast mijn bed liggen dus ik kan zien dat het kwart over zeven is als ik wakker word. De wekker staat op half acht, dus ik probeer ook niet om nog verder te slapen. Als de wekker gaat ga ik eruit. De drie meiden liggen allemaal nog lekker te slapen. Ik maak ze één voor één met een kus wakker. Voordat iedereen zo ver is om naar de ontbijtzaal te gaan is het bijna negen uur. We gaan ons niet haasten en dat bevalt me prima. We hebben een reis van tussen de 6 en 7 uur voor de boeg. Er zit weer een behoorlijk verschil tussen wat de navigatie van de auto en wat Google maps aangeeft. Maar dat de reis lang zal zijn is in ieder geval duidelijk. Na het ontbijt vertrekken we en is het iets na tienen.

Onderweg weer de prachtige Zweedse luchten. Af en toe een flinke bui, dan weer stralende zonnestralen. Tijdens de buien is het wel oppassen. We hebben een paar keer een beetje aquaplaning, maar het gaat goed. We wisselen elkaar met rijden netjes af. De meiden hebben weinig behoefte aan stops en vermaken zich met de iPad en de DVD-schermpjes prima. De stops zijn dus puur functioneel om te wisselen en te tanken. Verder kunnen we gewoon doorrijden. We rijden langs het enorme Vätten meer. Een meer zo groot dat het er als een zee uitziet, maar je ziet wel de overzijde. De route verloopt soepel en voorspoedig. Een half uurtje voor de eindbestemming halen we nog even wat boodschapjes voor de eerste avond en ochtend en rond half zes komen we aan bij het huisje. Het huisje bevind zich in Rörum, een heel klein plaatsje vlak bij Simrishamn.

huisjerorum
De komende dagen verblijven we in dit kleine huisje in de tuin van Anneli

De eigenaresse komt er al aan en heet ons welkom. Haar naam is Anneli en ze woont zelf vlak naast het huisje met haar man Peter en hun zoons Nils en Bjorn. Ze laat ons het huisje zien en legt uit hoe alles werkt. Ze hebben zelf een half jaar in dit huisje gewoond toen hun eigen huis gebouwd werd. Het is een prachtig net gebouw en ook de tuin is schitterend aangelegd. Alles lijkt nog hagelnieuw. Haar zoons zijn 6 en 8. De oudste wordt nu opgehaald door zijn vader omdat hij aan het golfen is. “Kun je op golf zitten dan?”, vraagt Lotte later. Blijkbaar is dat hier heel gewoon. Anneli vertelt dat als de jongens terug zijn ze vast graag de trampoline willen showen, die aan het einde van het weggetje te vinden is. Het terrein waar de huizen gebouwd zijn was vroeger een fruitboomgaard. Er staan nog diverse fruitbomen. Het gebied is opgedeeld in verschillende percelen die verkocht zijn. Op één ervan staat nu deze woning.

huisrorum
De woning van Anneli en Peter met achter de garage het huisje waar wij verblijven

We pakken de auto uit en geven alles een plekje in het huis. We zoeken nog even of we hier in de buurt in een restaurant willen eten, maar besluiten dan dat we toch maar liever nu hier blijven en het laatste pak soep uit Nederland opwarmen. Terwijl Joke de soep opwarmt bedenk ik me dat de Oranje Leeuwinnen de EK-finale aan het spelen zijn en ik zoek op de telefoon de tussenstand op. Het is dan 3-2 voor Nederland en via Twitter probeer ik de stand bij te houden. Dan zoek ik een live-stream en kijken de meiden en ik de laatste 10 minuten van de wedstrijd mee. We zien het 4-2 worden en zien hoe Nederland Europees Kampioen wordt! Wat gaaf!

Dan eten we de soep met het verse brood dat we in de supermarkt gekocht hadden. Daarna willen de meiden de trampoline wel even vinden. Anneli is in haar tuin bezig en we vragen haar of ze de weg wil wijzen. Ze wil dat uiteraard wel en loopt voor ons uit. Aan het einde van het weggetje staan meer fruitbomen en groeien wilde bloemen. Daar achter is een trampoline en de meiden gaan even lekker springen. Dan komt Peter, de man van Anneli er ook even bij staan. We praten wat over onze vakantie in Zweden en welke dingen we in de buurt kunnen doen. Er is een wandeling die door het bos, via de waterval en langs het strand gaat. Dat klinkt goed en die zouden we wel willen lopen. Anneli zal ons de route geven.

Dan wil ze ons ook nog even de kippen laten zien. Iets verderop op het terrein is een kippenhok met een stuk of 10 kippen. De meiden mogen wat plantjes voeren die Anneli net voor ze het hok in stapte geplukt heeft. De kippen pikken er op los. Niet alleen in de plantjes, maar ook in de schoenen van Sarah en mij. Anneli vertelt dat de kippen denken dat onze veters wormen zijn. Joke, Lotte en ik vinden het leuk, zolang de kippen een beetje uit de buurt blijven. Maar Sarah is niet bang om gepikt te worden. Ze loopt lekker rond en voert ze. Middenin het kippenhok staat een oude paardentrailer die als hok dient. Daarin gaan de kippen ’s avonds op stok en leggen ze hun eieren. Als Anneli een kip heeft opgepakt mogen Lotte en Sarah allebei even aaien.

sarahvoertkipjes
Sarah voert de kipjes

Dan verlaten we het kippenhok en nemen afscheid van Anneli. De meiden gaan nog even lekker springen op de trampoline terwijl de zon langzaam onder gaat. Joke en ik lopen terug naar het huisje. Daar gaat Joke even een tijdschrift lezen en ga ik de blog van vandaag schrijven. Als de zon verder onder gaat maak ik nog snel even foto’s van het huisje en haal de meiden op. Met prachtige paarse luchten achter me loop ik de meiden tegemoet. Achter hen een prachtige volle maan. Ze mogen nog heel eventjes springen, maar dan moeten ze echt terug komen om de pyjama aan te doen en tanden te poetsen. In het huisje zijn geen gordijnen, dus zullen het wellicht wel weer korte nachten worden. De laatste dagen leven we dus met de zon. Morgen en overmorgen zou het mooi weer worden, dus laat die zon maar komen, dan kunnen we er heerlijk van genieten!

trampolinespringen
De meiden springen nog even op de trampoline bij een heldere maan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s