Dag 3 – Woensdag 26 juli 2017

Ik word voor het eerst rond half vijf wakker als ik Sarah hoor hoesten. Ik kwam gisteravond moeilijk in slaap, ondanks dat ik wel heel moe was. Sarah was wel meteen gaan slapen, want die heb ik niet eens horen hoesten. Maar nu dus wel. Arme meid. Later blijkt dat ik de enige ben die wakker is geworden van het hoesten, want Joke en Lotte hebben er gewoon doorheen geslapen. Sarah viel ook weer in slaap en ik ook. Rond kwart voor negen word ik pas weer opnieuw wakker. Ik ga even naar de wc en als ik terug kom heeft Joke besloten lekker naar buiten te gaan. En gelijk heeft ze. Ik lees nog even het artikel uit mijn tijdschrift uit en ga dan ook opstaan. We maken het tafeltje buiten klaar voor het ontbijt. We hebben in de winkel weer pakjes mini ontbijtgranen gekocht. Dat is toch een beetje gewoonte geworden om op vakantie te halen. Sarah’s kies zit nog steeds los en hindert haar nog altijd met eten. Arme meid. Nu is er weer een cornflake onder gaan zitten. Laten we hopen dat hij er snel uit is, zodat ze weer kan genieten van al het eten. Want Sarah geniet normaal ook altijd zo van de uitgebreide ontbijtjes en alle bijzondere maaltjes op vakantie. Gezien hoever ze de kies kan omklappen kan het niet lang meer duren voor hij er uit is.

Na het eten begin ik mijn blog te schrijven zoals ik iedere vakantie doe. De eerste twee dagen hebben we al wel ontzettend veel beleefd. Het lijken gewoon meer dan twee dagen. Als ik klaar ben met het schrijven van de eerste twee dagen gaan we toch nog even naar de winkel. Ondanks dat we gisteren al geweest waren wilden we toch nog even thee en water halen. Ik zocht een ICA Supermarkt in Torsby in de navigatie en vertrok. We verlaten het weggetje naar ons huisje linksaf in plaats van rechtsaf. Het is een prachtige route door de bossen. En opeens… steekt er weer een ree over. Verderop blijft hij staan in de berm. Ik stop, maar voordat we onze camera te pakken hebben is hij het bos in gevlucht.

We rijden langs prachtige meren. De meiden zijn er bijna van overtuigd dat het steeds hetzelfde meer is. Sarah denkt zelfs dat het hetzelfde meer is als waar wij vanuit ons huisje op uit kijken. Maar dat is het niet. Het is gewoon het zoveelste prachtige meer. Sarah baalt ondertussen van haar losse kies. Ze heeft zo’n zin om vanavond van de hamburgers te kunnen genieten, maar dat kan ze niet met de losse kies. We adviseren haar vooral flink te blijven wiebelen, dan gaat hij er sneller uit. “Ja papa ik wiebel en draai ook, maar draaien doet pijn.”, zegt Sarah. Ik geef aan dat die pijn juist een goed teken is, omdat er dan meer vaste stukjes los raken. En niet veel later komt er een gilletje van enthousiaste opwinding van de achterbank. De kies is eruit! Dat wordt genieten van de hamburgers vanavond Sarah! 😉

De navigatie leidt ons naar een ICA, maar het is een kleine vestiging en inderdaad helemaal de andere kant op dan die in Torsby waar we naartoe wilden. Het geeft niet, want de route was prachtig en we rijden hier graag nog een stuk verder doorheen. We volgen de borden richting Torsby en komen uiteindelijk vlak bij de juiste supermarkt uit.

sarahtanderuit.jpg
Sarah wisselt haar eerste melkkies

Daar mogen de meiden een lekker toetje uitzoeken. We halen een yoghurt met vanille en bananensmaak. Verderop in de winkel vinden de meiden hele bijzondere thee. Het is er eentje met Aardbeiencupcake smaak! 🙂

gekkethee
Sarah en Lotte vinden een vreemde theesoort

Dan volgen we de juiste route terug naar het huisje. Opeens moet ik vol op de rem, omdat er een eekhoorntje voor de auto voorbij springt. Is het goed gegaan? Is ie niet plat? Ik rij verder en zie niets op de weg, dus het is gelukkig goed gegaan.

Als we bij het huisje zijn willen Sarah en Lotte heel graag nog even een nieuw paadje bij het huisje bekijken. Ze vroegen zich af of deze ook naar het meer zou leiden. Joke gaat de hamburger maaltijd voorbereiden en ik ga met de meiden mee het pad volgen.

Het paadje leidt door het bos met de trollenkeien en komt inderdaad uit bij het pad dat naar het meer leidt. Sarah wil weten waar dit grote pad heen leidt, maar ik geef aan dat ze ook graag naar het meer wilde, dus dat we dat dan eerst doen. Er is op dat moment niemand bij het meer en bij het huisje wat ernaast staat. Dit huisje is een sauna die je ook mag gebruiken. We lopen even naar het huisje en zien dan een vreemd rond sleutelgat. Opeens begrijpen waar de vreemde sleutel die in ons huisje hing voor is! Hier dus voor. De meiden dachten dat het de sleutel van het brandhout huisje was, maar dat was hij dus niet. Ik krijg er een Escape Room gevoel bij. Je vindt opeens een passend slot voor een sleutel die je al eerder gevonden had.

Opeens verschijnen er twee meisjes van ongeveer Sarah’s leeftijd. Ze komen met kleine kikkertjes aan in hun handen. Deze vissen ze uit het gras nabij het meer. De kikkertjes zijn ongeveer zo groot als een vingertop. De meisjes komen heel lief steeds nieuwe kikkertjes brengen en willen die op de handen van Sarah en Lotte zetten, maar ze springen er meteen af. Sarah durft ze nog niet zo goed te pakken, maar als dat even later toch niet meer eng is gaat ze zelf kikkertjes halen. Ik geniet zo van deze kleine geluksmomentjes en de meiden die van alles ontdekken. Zo heerlijk wat de natuur in Zweden steeds voor verrassingen in petto heeft.

meidenmetkleinekikkers
kleinekikker

Bij het meer zitten wel hele kleine kikkertjes

Als we terug naar boven lopen zien we een enorm mierenvolk druk bezig. Door te volgen waar ze heen lopen zien we een gigantische mierenhoop. Op de hoop is het een gekrioel van jewelste. De mieren sjouwen van alles heen en weer. Lotte vindt het maar niks al die mieren die ook over haar schoenen lopen en gaat vooruit.

mierenhoop
Een enorme mierenhoop met veel bedrijvigheid

Dan lopen we het pad verder op omhoog. We nemen niet het kleine paadje naar de trollenkeien, maar lopen rechtdoor om te ervaren waar dit pad eigenlijk heen leidt. Als snel wordt het me duidelijk dat deze leidt naar Gammellbyn, een klein soort vakantieparkje wat zich op luttele afstand van ons huisje bevindt. Ik stel voor om daar niet helemaal heen te lopen, omdat het dan wel een erg lange tocht wordt en Joke dan straks met koude hamburgers op ons zit te wachten.

Via de achterzijde van de blauwe blokhut komen we weer aan bij ons huisje en legt Joke net de laatste hand aan de avondmaaltijd. We smikkelen heerlijk van de hamburgers en de salade en dan maak ik een kampvuur klaar. De meiden hebben allebei de laatste dagen al naarstig gezocht naar de ideale tak om marshmallows mee te roosteren. Het duurt niet lang voor het vuur goed brandt en dan kunnen de meiden plaatsnemen met hun marshmallows en hun stok. Er wordt naarstig op los geroosterd. Het is GENIETEN!

marshmallows
Gezellig marshmallows roosteren bij het kampvuur

Joke bewaakt het vuur en ik ga met de meiden douchen. Als we met fris gewassen haartjes komen om Joke te roepen blijkt zij net weer de moeder ree met haar jongen te zien lopen. Het zijn er maar liefst drie! Met de verrekijker spotten de meiden ze ook. Af en toe hoort de moeder ree iets en kijkt ze op, maar dan gaat ze rustig door met grazen. Wat een fantastisch gezicht. Zouden we ze echt elke avond te zien gaan krijgen?

reetjes
En alweer spotten we reetjes bij het huisje! (screenshot videocamerabeeld)

Voordat de meiden lekker gaan slapen vertel ik een zelfbedacht verhaaltje. Er ontstaat een ritueel waarbij er iedere avond een bijzonder dier bij komt. Tot nu toe hebben we al een olifant met een hoorn in plaats van een slurf, een slissende slang die inmiddels niet meer slist, een stokstaartpaard en een huismuis. Vanavond werd de haaikraai gespot en morgen zal er vast weer een nieuw dier bij verzonnen moeten worden. De meiden vinden het in ieder geval geweldig als slaapmutsje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s